maanantai 16. joulukuuta 2013

PEER – Näytelmä kauneudesta rumassa miljöössä

”Eilen illalla kello 11 kuoli absoluuttinen järki.”

Lahden kansanopiston teatteri opiskelijoiden ryhmä näytteli opettajansa Misa Palanderin ohjaaman muunnelman PEER Ibsenin näytelmästä Peer Gynt.

Ibsenin näytelmästä tutut vuorosanat oli sovitettu ihmiskunnan hirmutekojen ja ihmisoikeusrikkomusten miljöihin, kuten 1950-luvun Tiibetiin, Dachaun keskitysleiriin Saksassa ja Hiroshimaan Japaniin. Vuorosanat oli pidetty lähes alkuperäisessä kuosissa, vain muutamia kohtia muuttaen miljööseen soveltuvammiksi.

Tänä vuonna teatteriryhmäläisten teemana on kauneus. Palander kysyi näytelmästä puhuessaan osuvasti:
”Saako tehdä kaunista tuhoa? Mikä on inhimillisyyden aste?”

Näyttelijöistä kuusi oli uhrannut hiuksensa näytelmälle. Palander totesikin ulkomuodon muokkauksen kuuluvan näyttelijän rooliin ja työhön. Hiuksensa ajelleet henkilöt näyttelivät vuorotellen päähenkilöä Peeriä, jonka eksistenssikriisi oli saanut Palanderin kiinnostumaan näytelmästä.

Musikaalisesti lahjakkaat näyttelijät lauloivat muutamaankin kertaan näytelmän aikana. Vapaudenpatsas lauloi You raise me up, ja lopussa kaikki näyttelijät lauloivat yhdessä acapellaa.


PEER-näytelmän ehtii vielä kokea. Näytöksiä on 18.1 asti Teatteri Vanhassa Jukossa. Lisätietoja osoitteesta: http://teatterivanhajuko.fi/about/palander-ibsen-peer-lahden-kansanopisto/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti